Garantie

Produsele comercializate de catre Bytime.ro beneficiaza de garantie impotriva defectelor de fabricatie pe o perioada de 2 ani, conform legislatiei in vigoare (Legea nr. 449/2003, republicata 2008) si OG 174/2008. Certificatele de garantie ce insotesc produsele sunt emise de producator.

Garantia produsului este asigurata de importatorul brandului respectiv, in service-ul autorizat indicat de acesta in certificatul de garantie ce insoteste produsul cumparat.

Cumparatorul are obligatia de a pastra certificatul de garantie si factura fiscala. In cazul unei defectiuni, conform Legii nr. 449/2003, produsul prezentat in centrul service, va fi insotit de factura fiscala si certificat de garantie. Pierderea certificatului de garantie duce la nulitatea garantiei. Solutionarea garantiei se face in maximum 15 zile de la data inregistrarii reclamatiei cumparatorului si intrarea in posesia produsului defect.

1. Garantie pe o perioada de 2 ani pentru mecanismul ceasului

Ceasul dumneavoastra este garantat pe o perioada de doi (2) ani, incepand cu data la care a fost achizitionat.

Abaterile maxime de la precizia de functionare a ceasurilor quartz si autoquartz (chinetic) sunt de +/- 20 secunde pe luna.

Abaterile maxime de la precizia de functionare a ceasurilor mecanice manuale sau automatice sunt de la +/- 10 secunde pe zi pana la +/- 30 secunde pe zi.

Prin garantia oferita de catre importator, se intelege repararea echipamentului pe perioada garantata, sau in cazul imposibilitatii reparatiei, inlocuirea acestuia cu unul similar sau restituirea sumei platite la achizitionare in cazul inexistentei produsului in stoc.

Accesoriile precum geamul, bezelul, butoanele, telescoapele, cureaua si altele, facand parte din componenta exterioara a produsului, insa fiind componente ale produsului sau, sunt garantate 6 luni numai pentru defectiuni ce survin neintentionat, fara interventia unor forte exterioare. Reparatiile sunt garantate 3 luni. Durata medie de utilizare a produsului este de 10 ani. Termenul de garantie se prelungeste cu durata de timp cat produsul se afla in reparatie.

La produsele Guess, in perioada garantiei, bateria se schimba pe baza certificatului de garantie acordat de importator. Dupa expirarea garantiei, schimbarea bateriei se face contra cost.

In cazul in care defectul reclamat nu intra sub incidenta conditiilor de garantie si se constata ca defectul afecteaza mecanismul ceasului, Bunul primeste respingere de garantie.

 

2. Daca defectul constatat face obiectul garantiei, cumparatorul are dreptul in mod gratuit la:

a. repararea produsului si inlocuirea ansamblelor mecanismului defect;

b. inlocuirea produsului cu unul identic sau similar doar in cazul in care acesta nu poate fi reparat de catre centrul service autorizat

 

3. Garantia nu acopera urmatoarele situatii:

a. produsele care prezinta defecte fizice precum: lovituri, crapaturi, ciobiri, componente/piese arse sau plesnite etc., etichete sau sigilii de garantie deteriorate, indepartate sau modificate;

b. produsele utilizate in conditii neadecvate (supunerea la diferente mari de temperatura si presiune atmosferica, socuri mecanice, manipulare incorecta), patrunderea de fluide, metale sau alte substante in interiorul acestora;

c. defectiuni aparute ca urmare a unei manipulari si pastrari necorespunzatoare (de ex. schimbarea datei ceasului in intervalul orar 20:00 – 04:00, aplicarea de socuri, interactiunea cu detergenti, cosmetice sau produse petrochimice, pastrarea in medii cu praf, umezeala excesiva sau agenti corozivi, campuri magnetice puternice, mentinerea bateriei in stare consumata in interiorul ceasului, etc);

d. nerespectarea recomandarilor privind etanseitatea sau nerespectarea instructiunilor de utilizare;

e. deteriorari provocate de incendii sau catastrofe naturale;

f. deteriorari derivate din uzura, vechime (de ex. zgarierea sticlei, alterarile culorii sau a materialului bratarilor metalice sau curelelor produse din piele, material textil, cauciuc si alte materiale etc.);

g. orice deteriorare indiferent pe ce parte a ceasului, rezultata din folosirea anormala sau abuziva, lipsa de ingrijire, neglijenta, accidente (lovituri, izbiri, geamul spart etc), folosirea necorespunzatoare a ceasului si nerespectarea instructiunilor de utilizare, in special in ceea ce priveste depasirea limitelor de etanseitate, daca se constata ca aceste cauze au determinat defectiunea reclamata de Cumparator;

h. la ceasurile din categoria I, II si III de rezistenta la apa (conform tabelului de mai jos) se constata prezenta apei in interior;

i. corodarea carcasei si a bratarii este cauzata din cauze biologice (de ex. aciditatea crescuta a transpiratiei);

j. defectiunea este cauzata de folosirea improprie, brusca sau neatenta a Bunului (coroana sau butoanele smulse, urme de lovitura pe carcasa, bratara sau curea rupta, ecran spart);

k. durata de viata a bateriei;

l. certificatul de garantie si factura fiscala nu sunt prezente cand se solicita service.

m. vanzatorul are obligatia, la cerere consumatorului sa inlocuiasca produsul sau sa restituie contravaloarea acestuia, numai in cazul in care timpul de nefunctionare al produsului, din cauza deficientelor aparute in cadrul termenului de garantie, depasteste 10% din acest termen. Restituirea contravalorii sau inlocuirea produsului se face numai dupa constattarea imposibilitatii folosirii acestuia si numai daca aceasta situatie nu este imputata cumparatorului.

n. pentru modelele de ceasuri cu pietre, conform legii 449/2003, art. 11, alin. 2, cumparatorul nu poate cere inlocuirea produsului din motivul caderii pietrelor. Aceasta garantie nu include deteriorarea provocata ceasului din cauza accidentelor, neglijentei, a utilizarii necorespunzatoare a acestuia sau a altor factori care nu au legatura cu defectele de material sau manopera

 

4. Garantia devine nula in urmatoarele situatii:

a. reclamatia nu este insotita de certificatul de garantie si factura fiscala;

b. pierderea certificatului de garantie;

c. Bunul primeste respingere de garantie ca urmare a constatarii de catre centrul service, ca s-a incercat remedierea defectului intr-un centru neautorizat

Prin prezentul certificat de garantie, cumparatorul isi asuma obligatia de a lua la cunostinta conditiile de garantie si instructiunile de functionare inscrise in prezenta si faptul ca a primit Bunul in perfecta stare.

 

METODE DE PROTEJARE SI INTRETINERE

a. Nu trageti niciodata coroana daca ceasul nu este uscat complet;

 1.  Nu folositi butoanele sau coroana cand ceasul este in apa sau este umed;
 2.  Daca ceasul are o rezistenta la apa de 5 ATM sau mai mare si a fost purtat la mana in contact cu apa sarata, este recomandabil sa il spalati cu apa si sapun dupa fiecare utilizare si sa il uscati complet prin stergere cu o carpa uscata;
 3.  Evitati diferentele de temperatura. Acestea produc condens in interiorul ceasului (de ex. ceas in zapada in zi de iarna foarte insorita sau ceas in apa rece in zi de vara foarte calda);
 4.  Daca s-a produs condens in interiorul ceasului, trageti coroana in pozitie externa si puneti ceasul la uscat, in loc cat mai cald si lipsit de umiditate.
 5.  Pastrati ceasul intr-un loc cat mai uscat pe durata transportului sau a depozitarii;
 6.  Daca ceasul are baterie si nu il purtati o perioada mai indelungata de timp, este recomandabil ca pentru perioada cat depozitati ceasul sa scoateti bateria din ceas.
 7.  Unele ceasuri quartz sunt prevazute cu mecanism EOL (End of Life) prevazut cu o modalitate de indicare a sfarsitului de viata al bateriei. Astfel bateria trebuie schimbata daca secundarul ceasului sare din 2 in 2 secunde (sau din 4 in 4 secunde, in functie de model). Aveti la dispozitie aproximativ 2 saptamani de functionare normala a ceasului.
 8.  Pentru a curata ceasul folositi o carpa moale inmuiata intr-o solutie moderata de detergent neutru. Nu folositi niciodata detergenti volatili.
 9.  Verificati din timp in timp starea curelei sau a bratarii, precum si a axelor telescop care sustin carcasa. Scad astfel sansele de a pierde ceasul de la mana prin deteriorarea accidentala a acestora.
 10.  Nu expuneti ceasul la variatii de temperatura mari sau la umiditate, la soare sau campuri magnetice.
 11.  Intotdeauna dupa inot, clatiti ceasul cu apa calduta si folositi o carpa moale pentru uscare. Asigurati-va ca inainte de clatire coroana este insurubata, iar indicatorii cronografului (daca este cazul) sunt in pozitia initiala. Nu activati functia cronograf si nu schimbati data si ora sub apa.
 12. Evitati zgarierea, contactul cu alcool, parfum, acetona, mediu coroziv, detergent sau suprafete abrazive. Evitati expunerea in campuri magnetice sau electrice puternice (nu tineti ceasul langa boxe, cuptoare cu microunde, televizoare etc). Evitati bruscarea sau lovirea ceasului. Se recomanda o verificare periodica intr-un service autorizat, o data la 2-4 ani, pentru a se curata eventualele depuneri / particule patrunse in interiorul carcasei, eventuale reglaje ale mecanismului.

 

PROTECTIA LA UMIDITATE

Unul dintre cei mai importanti parametri ai ceasurilor este gradul de protectie fata de umiditate si apa in general. Standardele existente in acest domeniu in momentul actual clasifica ceasurile in mai multe categorii in functie de acest parametru. Producatorul specifica gradul de protectie la umiditate si apa al ceasului prin inscriptionarea pe capacul acestuia sau pe cadran a unui text de tipul “Water Resistant”/”Water Resistant 30 M” , “Water Resistant 50 M” , “Water Resistant 100 M” , “Water Resistant 200 M” etc. In functie de inscriptionarea de pe ceasul dvs, se pot efectua, cu precautia necesara, activitatile prevazute in tabelul de mai jos sau echivalente.

In tabelul de mai jos sunt prevazute actiunile permise/nepermise in vederea pastrarii nealterate a etanseitatii ceasurilor.

 

Indicatie WR pe cadran sau pe carcasa ceasului Contact accidental cu apa, stropi, spalat pe maini Contact frecvent cu apa (de ex. dus) Inot de suprafata Scufundari neprofesionale, Sarituri in apa Scufundari profesionale Folosirea coroanei sau a butoanelor sub apa
I Fara rezistenta la apa Nu Nu Nu Nu Nu Nu
II Cu indicatie WR (Water resistent) Da Nu Nu Nu Nu Nu
III 30m/ 3ATM/ 3Bar/ 100ft Da Nu Nu Nu Nu Nu
IV 50m/ 5ATM/ 5 Bar/ 165 ft Da Da Nu Nu Nu Nu
V 100m/ 10ATM/ 10Bar/ 330 ft Da Da Da Nu Nu Nu
VI 200m/ 20ATM/ 20Bar/ 660 ft Da Da Da Da Nu Nu
VII peste 200m/  20ATM/ 20Bar/ 660 ft Da Da Da Da Da Nu

 

Gradul de protectie la umezeala sau etanseitatea ceasului este variabila pe timp lung in functie de anumiti factori, cum ar fi: uzura ceasului, nivelul general de umiditate atmosferica, nivelul de poluare, modul de folosire a ceasului. De aceea este recomandat sa verificati gradul de etanseitate al ceasului, cel putin o data pe an, preferabil inainte de inceperea sezonului cald sau in cazul in care a suferit un soc puternic. De asemenea, se recomanda efectuarea unei revizii tehnice la fiecare 2 ani.

La fiecare interventie (de ex. schimbarea bateriei) trebuie verificate garniturile de etanseitate pentru capac, geam si coronita si, daca este nevoie, inlocuite.